Els productes perfumats "no tòxics" emeten substàncies químiques tòxiques (13-02-2011)

8/12/2013

cleaning-products-278x225.jpg

 

 

The GIST:
  • Tot i que els productes son etiquetats amb aroma "natural" o "no tòxic", emeten substàncies químiques tòxiques que rarament apareixen en les etiquetes.

  • Un creixent nombre de persones pot estar desenvolupant  sensibilitat a les fragàncies.

  • Els experts suggereixen la neteja amb bicarbonat de soda i vinagre, i la compra de productes que siguin tan lliures de fragàncies com sigui possible.


Des de productes per als cabells, als detergents per la bugada fins als  bolquers, vivim en un món de fragàncies que pot ser que ens posi malalts, suggereix un nou estudi, tot i que les olors provinguin de productes que diuen ser naturals i purs.

En una anàlisi de 25 dels productes perfumades més utilitzats  - inclosos els etiquetats com "orgànics", "naturals" o "no tòxics" - els científics van identificar com a mínim 133 productes químics flotant fora d'ells. Una quarta part dels productes químics van ser classificats com a perillosos o tòxics. Pràcticament cap d'ells apareix en les etiquetes del producte.

Juntament amb l'evidència prèvia que gairebé un terç dels nord-americans desenvolupen mals de cap, problemes respiratoris i altres símptomes quan s'exposen a productes perfumats, les noves troballes suggereixen que els esforços per fer bona olor posen en perill tant la seva salut com la salut de les persones del teu voltant.

"'Natural' no vol dir que no hi hagin productes químics de síntesi", va dir l'autora principal Anne Steinemann, una enginyera civil i ambiental de la Universitat de Washington a Seattle. "'Verd' no significa seguretat o salut." Lliure de fragàncies "no vol dir que no siguin tòxiques o sense fragància. Hi ha un munt de paradoxes i sorpreses aquí."

Durant anys, els metges han estat sentint dels pacients que no poden tolerar l'olor de les fragàncies. Més que d'aversió o repulsió, aquestes persones pateixen de migranyes, tenen atacs d'asma, desenvolupen erupcions i fins i tot es desmaien en presència de perfums, ambientadors i altres productes que fan olor.

"Vaig veure a un nen de tres anys d'edat, tenir convulsions cada vegada que el seu veí utilitzava detergent perfumat i que al ventilar  transportava cap a l'exterior", va dir Steinemann."Jo volia saber el que hi havia en aquests productes."

Ella i els seus companys van recol.lectar 25 dels productes més comprats amb aroma, inclosos els detergents per a rentavaixelles, suavitzants, desodorants, xampús per a nadons i productes de neteja. Gairebé la meitat dels productes tenien algun tipus de  etiquetatge "verd".

En envasos de vidre segellades, els investigadors van mesurar meticulosament tots els productes químics gasosos, anomenats químics orgànics volàtils (COV), que van sortir de cada producte. Ells només van gravar les emissions  que va aparèixer en quantitats significatives.

En total, els productes van emetre 133 productes químics diferents, l'equip va informar  a la revista Environmental Impact Assessment Review, amb una mitjana de 17 productes químics alliberats de cada un.

Quatre dels COV van ser classificats com a tòxics o perillosos en almenys una llei federal. Onze dels productes químics emesos són coneguts carcinògens. Alguns dels productes químics no són segurs en qualsevol nivell d'exposició.

Els resultats van ser exactament els mateixos tant per als productes tradicionals com pels verds. De fet, tots els productes naturals emeten almenys dos compostos orgànics volàtils que són tòxics o perillosos. Un terç d'ells emeten com a mínim un agent carcinogen.

Només una de les 133 substàncies químiques identificades va aparèixer a qualsevol etiqueta. Només dos productes químics van aparèixer en les fitxes de seguretat. Algunes etiquetes ofereixen vagues referències a "productes de neteja", "estovants", "aromes" o "olis essencials". Però  molts d'ells no  apareixen a la llista, que per llei, està bé.

"Si aquests productes sortissin d'una xemeneia o d'un tub d'escapament, serien regulats", va dir Steinemann. "Si estan en un sabó de mans o en un ambientador, no ho són."

Grups industrials insisteixen que els seus productes perfumats són segurs.

"L'article alarma innecessàriament   l'opinió pública amb insinuacions de perill", va escriure l'Associació internacional de fragàncies en resposta a l'estudi de Steinemann.

"Els materials de les fragàncies són segurs", va continuar el comunicat. "La indústria s'ha compromès fermament a la ciència i la seguretat, la despesa d'importants recursos anuals sobre les publicacions d'estudis i tests d'ingredients.

Seventh Generation, una empresa coneguda i amb consciència mediambiental que produeix productes de cura personal i de neteja, alguns que són sense olor, diu que llisten  tots els ingredients en els seus productes inclosos els olis essencials que utilitza com a fragàncies.

"Utilitzem nivells molt baixos de fragàncies en els nostres productes perquè reconeixem que es tracta de compostos orgànics volàtils i que els inhalem," va dir Martin Wolf, un químic i director de la sostenibilitat en la Seventh Generation, en Burlington, Vermont "Una empresa ha de estar orgullosos del que està posant en les seves ampolles. "

No obstant això, va dir Steinemann, els olis essencials emeten compostos orgànics volàtils de la mateixa manera que les fragàncies sintètiques ho fan. I que comporten molts dels mateixos riscos. Cada companyia amb que s'ha posat en contacte, va afegir, li ha assegurat que els seus productes perfumats estan dins dels límits de seguretat, malgrat que les seves proves en els seus productes han demostrat el contrari.

El nou document no aborda directament els riscos sanitaris dels productes perfumats, però alguns científics s'hi refereixen.

Al voltant del 5 per cent de la població és completament intolerant a les fragàncies, fins al punt on la condició afecta dràsticament la seva vida, va dir Claudia Miller, un expert en salut ambiental i  al·lèrgies de la Universitat de Texas Health Science Center a San Antonio.

Els estudis han demostrat que fins a un 30 per cent de nosaltres som  sensibles, d'alguna manera, va afegir, amb símptomes que van des de mals de cap a la dificultat per concentrar-se. I aquest nombre ha anat creixent.

Els nadons i els nens són especialment vulnerables. I repetides exposicions de baix nivell semblen capaços de provocar problemes en les persones que abans no es molestaven  per les olors.

"La sensació de que no s'ha de posar aquestes coses en entorns en els que tots estem exposats és cada vegada més gran", va dir Miller. Igual que el fum del tabac per un fumador passiu,  va dir, els productes perfumats exposen a la gent als perills contra la seva voluntat. "El seu dret a usar la fragància acaba en el meu nas."

Steinemann aconsella l'ús d'alternatives antigues als productes aromàtics, com el bicarbonat de sodi, vinagre i aigua oxigenada. Quan vostè compri productes envasats, faci-ho aromes.

"M'agradaria que pogués veure els centenars de correus electrònics que he rebut de la gent, amb històries absolutament punyents i devastadores ", va dir. "Ells han perdut els seus llocs de treball, les seves llars i les seves famílies, perquè la gent no deixa d'utilitzar aquests productes. Aquestes són realment tràgiques històries sobre la vida de les persones."

 

FONT: Discovery News

Traducció: Gènia

Comentarios

Lloc web creat el 02-05-2010
per
Eugènia Carbonell Gonell 
© 2014

Llicència de Creative Commons

La imatge i el contingut de La Llàntia de la Gènia estan subjectes a una llicència de Reconeixement-No Comercial-Sense Obres Derivades 3.0 Espanya de Creative Commons

2012 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos